Bahan:
2 biji telur
2 sudu besar (30ml) air
Sedikit garam
Secubit lada
Cara membuat telur dadar biasa:
1. Pukul telur, air, garam dan lada sulah.
2. Semburkan kuali tidak melekat 8 inci (20 cm) dengan minyak. Panaskan dengan api sederhana.
3. Tuangkan adunan telur tadi.
4. Semasa telur diletakkan di sekeliling tepi kuali, dengan spatula, perlahan-lahan tolak bahagian yang dimasak ke arah tengah kuali. Condongkan dan putar kuali untuk membolehkan telur mentah mengalir ke ruang kosong.
5. Apabila telur hampir terbenam di permukaan tetapi masih kelihatan lembap, balikkan telur dengan spatula.
Anda boleh menutup separuh daripada telur dadar dengan inti. Spatula slaid di bawah bahagian yang tidak diisi; lipat hingga separuh isi. Isi boleh jadi daging atau sayur-sayuran.
Telur dadar omlet
Bahan:
- 4 biji telur besar
- 1/4 cawan susu
- 1/8 sudu teh garam
- Lada hitam yang baru dikisar, secukup rasa
- 1 sudu besar mentega
- 1/2 cawan cendawan dicincang kasar
- 1/2 cawan tomato cincang
- 3 sudu besar daun kucai dicincang
- 1/2 cawan keju
Cara membuat telur dadar omlet:
1. Satukan telur, susu, garam, dan lada sulah dalam mangkuk sederhana dan pukul sehingga sebati.
2. Letakkan kuali nonstick sederhana di atas api sederhana tinggi dan cairkan mentega. Tuang adunan telur ke dalam kuali.
3. Kecilkan haba kepada perlahan. Apabila telur masak, tarik adunan ke arah tengah kuali dengan spatula getah dan perlahan-lahan angkat bahagian yang dimasak untuk membenarkan adunan telur mentah mengalir di bawahnya. Berhati-hati supaya tidak merosakkan bentuk telur dadar.
4. Masak sehingga telur masak dan bahagian bawah hampir keemasan, tetapi bahagian atas masih berkilat dan lembab.
5. Taburkan cendawan, tomato, daun bawang dan keju secara rata ke atas telur.
6. Lipat telur dadar separuh menggunakan spatula getah. Tutup, dan masak selama seminit lebih lama untuk mencairkan keju.
7. Potong separuh, pinggan, dan makan segera.
Telur dadar bawang
Bahan:
2 biji telur ayam
2 biji bawang besar
Garam secukup rasa
Cara membuat telur dadar daun bawang:
1. Hiris nipis daun bawang.
2. Pukul telur dan masukkan secubit garam. Pukul lagi.
3. Masukkan daun bawang.
4. Goreng dengan sedikit minyak. Apabila sudah kuning keperangan, angkat dan toskan.
5. Telur dadar daun bawang sedia untuk dihidangkan.
Comments
Post a Comment