Kali ni Emann nak share satu dessert iaitu
cheesekut Milo yang mudah, cepat, tak perlu bakar guna oven ataupun kukus.
Telur pun tak perlu diletakkan.
Ada 2 bahagian penting
untuk buat cheesekut ni iaitu adunan cheese milo, dan kedua, lapisan biskut
cream creckers yang dicelup dalam susu. Kita susun cara berlapis dan berselang
seli sampai dapat lapisan cheesekut milo yang menarik dan sedap. Kalau makan
sejuk-sejuk memang best. Nak buat jualan pon sesuai sangat ni.
Bahan-bahan:
- Bahan-bahan untuk cheesekut
Milo:
- 1 pek biskut Cream Crackers
- 250g krim keju
- 6 sb susu pekat
- 1/2 cwn susu penuh krim
- 1/2 cwn serbuk Milo
- 1 cwn susu penuh krim (untuk
celup)
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk cheesekut milo:
- Potong cream cheese dan timbang.
Kalau nak senang boleh beli pek kecil 250g, boleh terus guna, tak perlu
susah-susah timbang.
- Tekan-tekan cream cheese
sampai lembut, kemudian masukkan susu pekat. Kacau sebati kedua-dua
bahan.
- Dalam bekas berasingan,
panaskan susu full cream dan serbuk Milo. Kacau sampai larut. Api tak
perlu panas sangat, suam-suam dah cukup.
- Tuang masuk adunan Milo
sedikit demi sedikit dalam adunan cream cheese tadi dan kacau sebati.
- Tuang susu full cream dalam
mangkuk dan celup biskut cream crackers dalam susu. Kalau suka cheesekut
yang lembik boleh celup lama sikit.
- Susun biskut dalam bekas atau
loyang.
- Untuk bahagian tepi yang
kecil, boleh potong biskut dengan pisau tajam untuk lebih kemas.
- Bila lapisan biskut pertama
dah siap susun, boleh masukkan adunan cheese dan ratakan.
- Ulang langkah yang sama (susun
biskut dan ratakan adunan cheese) anggaran 4 lapisan atau sampai habis.
- Biskut yang lebih boleh
hancurkan dan tabur atas cheesekut.
- Akhir sekali boleh tabur
serbuk Milo sebagai hiasan.
- Simpan dalam peti sejuk
sekurang-kurangnya 3-5 jam. Simpan semalaman lebih bagus sebab aduanan
basah cheese Milo tu akan meresap sepenuhnya pada biskut cream crackers.
Tip:
- Buat 4 lapisan, kalau nak
lapisan cheese tebal boleh kurangkan lapisan biskut dan sebaliknya.
- Sebelum simpan dalam peti sejuk
seeloknya balut bekas cheesekut dengan plastic clingwrap atau tutup
elok-elok untuk elak dari meresap bau dari peti sejuk.
SELAMAT MENCUBA!!!
Comments
Post a Comment